От Местия до Ушгули

Дойде деня, в който да стигнем до Ушгули – най-далечното, най-високото и едно от трудно достъпните села в Горно Сванети, с много запазени средновековни кули. Маршрут, изрично забранен от всички по-големи компании за коли под наем (през 2017 г.).

Местия - Ушгули
Маршрутът от Местия до Ушгули. Времето за пътуване сега е след като предполагам вече целият е бетон, а не черен.

„Само“ 47 километра, но 30 от тях по много тежък черен път, който не може да се премине с обикновена лека кола. Път, по който няма мантинели, и при една грешка на шофьора колата ще се озове във водите на бушуващата Енгури. Път, по който видяхме закъсала кола и друга 4х4, въртяща се неуправляемо в кръг. Път, през който текат реки, дори и в бетонната част.

По пътя

Минахме го за близо 4 часа, с малки спирания за няколко минути на две места.  Повечето време валеше проливен дъжд, небето се беше продънило. Бетонният път е до един превал, от там черният път се спуска до долината на р. Енгури и по долината се стига до Ушгули.

Една компилация от клипове от видео регистратора на колата, която показва интересни и тежки места от пътя. Вижда се и с каква скорост може да се кара по черния път, ако човек е разумен и не иска да се самоубива.

Първото ни спиране беше в едно селце на брега на Енгури, когато бяхме минали голяма част от най-тежкия път и дъждът беше спрял – Давбери. Как разбрах къде сме? Нямаше табела на пътя, но имаше добър мобилен интернет и го видях през телефона, екрана на който снимах с фотоапарата.

 

Давбери
Къща по пътя към Ушгули
Давбери
Селцето Давбери на брега на Енгури
Давбери
Средновековни постройки, които се рушат
Давбери
Най-удобното средство за транспорт по тези места и до днес е конят.
Поток в Давбери
От съседния склон течеше поредния бурен поток

Река Енгури бушуваше до пътя.

Продължихме на горе и навлязахме в клисура, в ниското Енгури отново бушуваше разярена.

Енгури
Река Енгури преди Ушгули

След дълго каране отново излезнахме на открито място и стигнахме до самотна постройка близко до Ушгули. Около нас се издигаха заснежени върхове и навсякъде течаха бурни поточета с ледена вода. Поне за малко дъждът спря да вали, но облаците скриваха част от гледките. Бяхме на над 2000 метра и пейзажът наподобяваше на нашите високи планини.

преди Ушгули
Самотна къща близо до Ушгули
преди Ушгули
Поточе и цъфнало плодно дърво
Преди Ушгули
Поточето от близо
Преди Ушгули
Съседен поток

Малко след това стигнахме селото. И там бяхме приятно изненадани – чакаше ни младеж на кон, внук на хазяите ни. Както бях писала вече, хазяйката в Местия се оказа сестра на тази в Ушгули. Явно се е обадила и момчето ни чакаше. Ако не беше, не знам как щяхме да намерим къщата по стръмните каменисти улички без никакви надписи.

Къщата за гости

Бях резервирала места в тощу-що отворена къща за гости – Миранда. Бяха готови само две стаи на долния етаж, другите се довършваха. Заварихме други гости – семейство планинари на средна възраст, тръгнали с раници по Грузия и Армения. Ева (словачка) и Иржи (чех).

Беше ранен следобед, спря да вали, запалихме колата и се качихме до малката средновековна църква над Ушгули – Ламария.

Като се прибрахме бяхме огладнели и си поръчахме вечеря, която беше много вкусна и обилна – домашна пица, леща и куп местни специалитети.

Ушгули - Миранда
Къщата за гости Миранда в Ушгули
вечеря в Ушгули
Вечерята в къща Миранда в Ушгули. В шишето от кока-кола има много хубаво грузинско вино.

По-късно вечерта се събрахме славяните гости и хазяина на маса, грузинска чача и червено вино и българска домашна гроздова. Чехо-словаците нямаха проблеми с руския. Но отново ми направи неприятно впечатление отношението към грузинските жени. Хазяйката (учителка) само прислужваше и излизаше от стаята. На няколко пъти я поканих да седне при нас, но тя отказваше. Грузинецът (в случая сван) нямаше никакъв проблем да яде и пие на една маса с две еманципирани европейки, но не и със собствената си отрудена съпруга…

 

 

Leave a Reply