Разходка до ски курорта Тетнулди

Ски курортът по склоновете на вр. Тетнулди (4858 м) е най-новият не само в Сванети, а в цяла Грузия. Намира се на 15 км от Местия. Според информацията в интернет седалков лифт стига до 3040 м, което беше остовната причина да го посетим. Винаги съм мечтала да се кача на над 3000 метра над морето, не съм ходила в Алпите и по понятни причини не съм била по-високо от 2925 м.

Доста преди да заминем писах във фейсбук страницата на курорта (на руски) да питам работи ли лифта през лятото. След няколко дни ми отговориха да пиша на грузински или на английски. Естествено, че не знам грузински и писах отново на английски. Повече от месец не получих отговор…

По пътя

Тръгнахме сутринта от Местия по пътя към Ушгули. Времето беше прилично, имаше облаци, но се надявахме да не завали. Започнахме да се изкачваме към един превал, след всеки завой се виждаха красиви върхове и в долините малки свански селца. Над всичко доминираше красавицата Ушба, отново различна от това място.

Често спирахме да се наслаждаваме на гледките.

пътя към Ушгули
До превала пътят е с бетонни плочи
Ушба
Връх Ушба от пътя към Ушгули
Горно Сванети
Долина и сванско село
Ушба
Ушба и селца в долината
Горно Сванети
Снимка в движение от колата
Ушба
Ушба и свански кули в долината
свански села
Долина със свански селца
върхове в Сванети
Неизвестни върхове
Горно Сванети
Заснежени върхове и зелени дървета

Стигнахме превала – най-високата точка по пътя от Местия до Ушгули. Тука свършваше бетонния път. Имаше отклонение на горе, но нямаше табела. Спряхме колата и аз се опитах да видя от телефона на къде да продължим (картата на GPS-а беше без подробности и доста неточна). В този момент спря полицейска кола и полицаят любезно ни упъти, че пътьт ни е по разклонението на горе.  Пътят беше черен, но широк и без проблеми. Изчезна зеленината, основно около нас имаше странни нацепени камъни, но все пак между тях имаше и цъфнали дребосъци.

саксифрага
Саксифрага (каменоломка) – малки цветя след камъните

На няколко пъти отново спирахме да гледаме и снимаме.

Ушба
Ушба, гледана от склона на Тетнулди
върхове в Горно Сванети
Нови и неизвестни върхове

Ски курортът

Стигнахме до долната станция на лифта. За огромно разочарование той не работеше. Наоколо пълно мъртвило. Чудим се ние какво да правим и в този момент се появи един мъж. На питането на руски за лифта получихме в отговор ръмжене. На въпроса говори ли английски – същия отговор. Коментар от наша страна – той сигурно и грузински не говори.

Бяхме много разочаровани, когато видяхме, че има черен път на горе покрай лифта. Тръгнахме по него. На няколко пъти на завоите имаше проблем с нестопен сняг, а колата беше с износени гуми. Все пак успяхме да стигнем до горната станция (малко над 2700 м). По пътя пак спирахме, гледахме и снимахме.

Ски курорт Тетнулди
Долната станция на лифта на Тетнулди
Горно Сванети
Непознати върхове
Ски курорт Тетнулди
Втори лифт, спускащ се към неизвестна долина
Ушба от склона на Тетнулди
Последната снимка на Ушба. Сбогувахме се с красавицата.

Стигнахме горната станция на лифта. От нея тръгват два други седалкови лифта – единият надолу към неизвестна долина, а вторият на горе, където се надявахме да се качим на над 3000 м. Но той не беше довършен и не бяха монтирали седалките. На горе път нямаше, почти навсякъде имаше сняг (може би фирн), ние бяхме с летна екипировка и не искахме да рискуваме.

ски курорт Тетнулди
Горната станция на лифта на Тетнулди

Не може да не документирам колата, която въпреки износените гуми и пиещият големи дози масло двигател успя да ни доведе до нов рекорд – качване с кола на над 2700 метра над морето. Ако работеше лифта, нямаше да замърсяваме природата с излишни изгорели газове.

Тетнулди
Колата под наем успя да ни качи на над 2700 м

Поседяхме малко, изядохме си сандвичите. Започна да духа силно, да се скупчват облаците, а и на далеко да гърми заплашително. Направихме последна снимка на скритата долина, ледниците и върховете над нея, качихме се в колата и се върнахме в Местия.

Горно Сванети
Върхове и ледници, гледани от Тетнулди

 

 

 

 

 

Leave a Reply